PÓŁWYSEP ISTRIA

 Położenie – Informacje ogólne

Istria jest największym i najbardziej wysuniętym na północny-zachód półwyspem, w większości należącym do Chorwacji, a w niewielkiej części do Słowenii i Włoch. Półwysep ma kształt serca i obejmuje powierzchnię 3160 km. Dzieli się na trzy części – Białą, Szarą i Czerwoną Istrię. Biała Istria charakteryzuje się jasnymi, wapiennymi, stromymi skałami i bardzo kamienistym brzegiem. Środkowa część, czyli Szara posiada skały fliszowe o szarym, żółtym lub zielonym zabarwieniu, słynie z uprawy winorośli, gajów oliwkowych oraz wielosetletnich dębów i sosen.Czerwona Istria ma rdzawo-czerwoną glebę zawierającą wiele związków żelaza. Wybrzeże ma łagodną linię brzegową ze wspaniale rozwiniętym zapleczem. Niebieskozielone laguny przyciągają amatorów kąpieli, a rosnące na brzegu pinie zapewniają przyjemny odpoczynek.

Czy wiesz, że…

jednostką monetarną jest kuna (HRK) 1 HRK = 100 lip = 0,59 zł

Słowo kuna i lipa w języku chorwackim i polskim mają takie samo znaczenie. W okresie średniowiecza skóra kun traktowana była w handlu jako jednostka wartości. W czasie II wojny światowej, i potem od 1994 r. ponownie kuna jest walutą obowiązującą w Chorwacji i dzieli się na 100 lip. Na awersie monety widnieje kuna, a na tylnej części banknotu 10-kunowego znajduje się plan Motovunu.

Motovun– Stare miasto

Motovunto najsławniejsze i najbardziej malownicze, kamienne miasteczko w centralnej Istrii. To zachowany do dziś średniowieczny port Istrii. Leży na szczytach kilku wzniesień na południe od rzeki Mirny. Górują nad nim wieże kościelne otoczone obronnymi murami. Z nich to rozpościera się najwspanialszy widok na niżej położone części miasta oraz otaczające je winnice i lasy. Miasteczko to słynie z lokalnego wina (Motovunski Teran i Malvazija) oraz najokazalszych trufli, do których zbierania używa się wyszkolonych psów.

Przysmaki kulinarne Istrii

Istria to region, gdzie królują trufle, najsmakowitsze oliwki, miód lawendowy i najlepsze wina. Specjałem tej nadmorskiej kuchni jest FUSI I PLJUKANCI – własnoręcznie wyrabiane makarony, układane warstwami w kształcie łuku i podawane z łagodnym sosem cielęcym sporządzonym na bazie koncentratu pomidorowego, cebuli, białego wina i bulionu. Ze względu na położenie tego półwyspu blisko Włoch, nie dziwi tu mnogość pizz i past. Typową potrawę, jak cevap czy pleskawicę (bałkański hamburger) zamówimy w konobie (restauracja chorwacka), a w piekarni kupimy przepyszne burki serowe, mięsne czy szpinakowe. Będąc w Istrii na pewno zasmakujemy w owocach morza. Na przystawkę obowiązkowo serwuje się tu sałatkę z ośmiornicy, na obiad risotto z owocami morza, mule, jak również kalmary w cieście. Smacznego.

Vrsar

Intrap Yachting

Author Intrap Yachting

More posts by Intrap Yachting